dessgek
Csokoldkenyr
4 dl finomliszt,
20 dkg fz- vagy tcsokold,
2-2 dl joghurt s kristlycukor,
5-5 dkg dibl s mazsola,
1 tojs,
1 evkanl stpor,
csipetnyi s;
a formhoz 2-2 dkg vaj s liszt.
|
Elksztse: a csokoldt a reszel legdurvbb fokn lereszelem vagy nagyon aprra forgcsolom. A dit durvra trm, s a megmosott mazsolval egytt 1 teskanl liszttel sszekeverem. Hosszks, keskeny tepsit kivajazok, s liszttel behintem.
Elksztse: a joghurtot a cukorral s a liszttel simra keverem, majd a tojst, st s stport is hozzadom. Alaposan kikeverem. A reszelt csokoldt s a dit-mazsolt a tsztba forgatom, ezutn a masszt a kikent formba simtom. Elmelegtett, forr stbe tolom, de a lngot 10 perc mlva gyengbbre csavarom. 30-40 percig stm. Mieltt kivennm a stbl, ellenrzm, megslt-e, vagyis egy hurkaplct vagy tt beleszrok. Ha mr nem ragad r a tsztbl, elkszlt. Mg melegen deszkra bortom, de csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihlt. Alufliba csomagolva htben sokig elll. |
Rkczi trs
Hozzvalk:
60 dkg liszt
40 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 kg tr
8 db tojs
30 dkg cukor
srgabarcklekvr
citromhj
vanlis cukor
|
Elksztse: A lisztet a vajjal sszemorzsoljuk, hozzadjuk a porcukrot, majd 2 tojs srgjval hidegen sszegyrjuk. 1 cm vkonyra kinyjtjuk a tsztt, s 180 fokon flig megstjk. Kzben sszekeverjk a trt, a cukrot, a hat tojs srgjt, a vanlis cukrot s a citromhjat. A flig slt tsztra kenjk a baracklekvrt, majd arra a trkrmet, s visszatoljuk a stbe. Amikor majdnem ksz, a tetejre simtjuk a kemny habb vert tojsfehrjt, s 120-140 fokon 15 percig stjk mg.
Anyukm nagyon finomra sttte!
|
Csigartes
2 rteslap,
20 dkg darlt di,
5 dkg mazsola,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,
reszelt citromhj
|
A vajat felolvasztjuk, a mazsolt meleg vzbe ztatjuk. A rteslapokat olvasztott vajjal megkenjk s egymsra helyezzk. A szleknl 2-2 cm-t kihagyunk, a tbbi rszre egyenletesen elosztjuk a darlt dit, a lecspgtetett mazsolt, a cukrot s a reszelt citromhjat. olvasztott vajjal meglocsoljuk s a hosszabb oldalnl fogva feltekerjk, majd csiga alakban sszetekerjk. Tepsibe fektetjk, vajjal meglocsoljuk s pirosra stjk.
Ms tltelkkel is nagyon finom!!!
|
Csokis-habos fnk
Hozzvalk:
3 dl vz
10 dkg margarin
csipet s
15 dkg liszt
5 tojs
7 dl tejszn
cukor
3 csomag habfixl
1,5 liter tej
2 csomag csokis pudingpor
2 tbla tcsokold
6 evkanl cukor
|
Elkszts:
Kpviselfnk: A vizet felforraljuk egy csipet sval s a margarinnal. Aprnknt hozzadjuk a lisztet, s addig keverjk a tzn, amg az edny faltl elvlik. A tzrl levve robotgppel hozzkeverjk egyenknt a tojsokat. A tepsibe (tvolsgot hagyva) nagyobb mogyornyi halmokat tesznk, s forr (180 fokos) stben vilgosra stjk ket.
Tltelk: zls szerint cukrozott, kemnyre vert tejsznhab (habfixet is tegynk bele). A teljes adaghoz kb. 7 dl tejszn kell, de a fnkokat fagyaszthatjuk is, ha kisebb adagot akarunk csak kszteni.
Csokis ntet: A tejet felforraljuk gy, hogy a kt tbla tcsokit beletrdeljk. Kt csomag csokis pudingport 6 evkanl cukorral egytt felfznk a tejben. (Jval hgabbnak kell lennie, mint a hagyomnyos pudingnak.) Az ntet mennyisge szintn a teljes adagra elg.
A kislt, kihlt fnkokat injekcis fecskend (50 ml-es fecsit hasznlj!) segtsgvel megtltjk a tejsznhabbal, s egy lapos jnai tlban elrendezzk. A kihlt csokis ntettel az egszet lentjk.
|
Joj
Hozzvalk:
50 dkg liszt
1 csomag stpor
25 dkg cukor
15 dkg zsr
2 egsz tojs
1 csomag vanlis cukor
3 evkanl kaka (nem cukrozott)
+ lekvr
|
Elkszts: A hozzvalkat sszegyrom, kicsit pihentetem. A cipt kt rszre osztom, az egyik felhez hozzgyrom a kakat. Mindkt cipt lisztezett deszkn kb. 3 mm vastagra kinyjtom, kiszaggatom. A kekszeket stpapron vagy vajazott-lisztezett tepsiben kistm. Ha kihlt, egy barna s egy fehr korongot barack vagy brmilyen lekvrral sszeragasztok. Akkor a legjobb, ha egy jszakt de legalbb pr rt fmdobozban pihen.
Kekszes alms
Hozzvalk:
1 kg alma,
8 dl vz,
20 dkg cukor,
3 csomag vanlis pudingpor,
kb. 50 dkg szgletes hztartsi keksz
Csokimzhoz:
4 evkanl kakapor
4 evkanl cukor
7-8 evkanl vz
5 dkg margarin
|
Elkszts: Az almt meghmozzuk, lereszeljk, 5 dl vzben megfzzk a cukorral. A pudingport 3 dl vzzel kikeverjk, az almhoz ntjk, srre fzzk. Egy tepsit kirakunk a keksz felvel, a langyos krmet rkenjk. Befedjk a maradk keksszel, a tetejrre csokimzat rakunk. A csokimzhoz a kakaport, a cukrot a vzzel felfzzk, tzrl levve belekeverjk a margarint.
|
Alms omlett
Hozzvalk:
6 tojs,
2 alma,
0,5 dl habtejszn,
2 evkanl kristlycukor,
8 dkg vaj,
1 fl citrom hja,
sima vagy fahjas porcukor
|
Elkszts: A tojsokat ssk egy tlba, szrjuk r a kt kanl cukrot s verjk fel habvervel vagy gppel. ntsk hozz a tejsznt, s keverjk tovbb egy fl percig. A meghmozott almt vgjuk 2-3 mm-es szeletekre, kzben csepegtessnk r citromot, hogy ne barnuljon meg. Egy kzepes mret teflon serpenyben olvasszuk fel a vajat, s ebben proljuk meg az almt. ntsk hozz a tojsokat, a tzet vegyk kisebbre. Kevers s rzs nlkl sssk addig, amg elvlik a serpeny faltl, mint egy vastag palacsinta. Nhny percre fedjk le, hogy a teteje is sszelljon. Egy tnyr segtsgvel fordtsuk meg, majd a tnyrrl cssztassuk vissza a serpenybe. Sssk pr percig, majd tegyk lapos tnyrra. A tetejre szrjunk sima vagy fahjas porcukrot.
|
Bgresti
Hozzvalk:
2 dl kefr
liszt
cukor
olaj
2 egsz tojs
1 kvskanl stpor
citromhj
idnygymlcs
|
Elkszts: Azrt knny, mert nem kell mrni a hozzvalkat. A kefres pohr a mrce. Az 1 pohr kefrhez adunk 2 pohr lisztet, 1 1/2 pohr cukrot s 1/2 pohr olajat. Ezutn 2 egsz tojst kevernk bele, majd a stport s a citromhjt. Jl sszekeverjk, belentjk egy elre kivajazott s kimorzszott tepsibe. A vgn pedig megszrjuk a tetejt brmilyen gymlccsel (idnyfgg). Kb.15-20 perc alatt megsl s nagyon finom!
|
Alms-kekszes sti
Hozzvalk:
2 csomag hztartsi keksz
1 kg reszelt alma
6 dl + 3 dl vz
30 dkg cukor
3 csomag vanilispudingpor
|
Elkszts: Az egyik csomag hztartsi kekszet lerakom a tepsi aljra. 1 kg reszelt almt 6 dl vzzel s 30 dkg cukorral megfzk. A 3 csomag pudingot kikeverem 3 dl vzzel, sszekeverem az almval, srre fzm. Beleteszem a tepsibe, majd rrakom a msik csomag kekszet. A tetejre lehet csokimzat tenni, de anlkl is finom!!
|
Alms palacsintalepny
Hozzvalk: 1 pohr liszt, 1 tojs, 1 pohr tej, 4 alma, kevs vaj, fahj, cukor zls szerint
|
Elkszts: Hmozzuk meg az almt, vgjuk cikkekre. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyben, tegyk bele az almt, hintsk meg cukorral, s proljuk 5-10 percig. Ksztsnk a tbbi hozzvalbl sr palacsintatsztt, ntsk az almra. Amikor az egyik fele megslt, cssztassuk a lepnyt egy tlra, majd a sletlen felvel bortsuk vissza a serpenyben s sssk kszre. Szrjuk meg fahjas cukorral. Azonnal tlaljuk.
| Alms krmes
A tszthoz msfl kg alma,
20 dkg liszt,
18 dkg porcukor,
8 tojs,
8 evkanl vz,
1 evkanl kakapor,
fl zacsk stpor,
a krmhez fl liter tej,
25 dkg margarin,
18 dkg porcukor,
2 zacsk vanlis pudingpor,
1 tbla tortabevon,
csipetnyi s.
|
Kzepes mret tepsit aluflival kiblelnk, s a meghmozott, kicsumzott almt szorosan egyms mell szeleteljk. A tojssrgkat a porcukorral s a vzzel habosra keverjk, hozzadjuk a lisztet, a stport meg a tojsfehrjkbl vert habot. Felt az almra simtjuk, majd a megmaradt tsztamasszhoz hozzkeverjk a kakaport. Ezt rkenjk a srga rtegre. Elmelegtett stben kzepes lngon megstjk. Mikzben sl, a tejben megfzzk a pudingot (cukor nlkl). Mg a puding hl, a margarint cukorral habosra keverjk, s a kihlt pudingot hozzadjuk. A mr kihlt stemnyrl lehzzuk az aluflit, s a krmet az alma tetejre kenjk. Vgl olvasztott csokoldval bevonjuk a tetejt. A stemny rdekessge, hogy slskor alul lv alma kerl fellre, r pedig a krm s csokoldmz. |
|
|