Édességek
Csokoládékenyér
4 dl finomliszt,
20 dkg főző- vagy étcsokoládé,
2-2 dl joghurt és kristálycukor,
5-5 dkg dióbél és mazsola,
1 tojás,
1 evőkanál sütőpor,
csipetnyi só;
a formához 2-2 dkg vaj és liszt.
|
Előkészítése: a csokoládét a reszelő legdurvább fokán lereszelem vagy nagyon apróra forgácsolom. A diót durvára töröm, és a megmosott mazsolával együtt 1 teáskanál liszttel összekeverem. Hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok, és liszttel behintem.
Elkészítése: a joghurtot a cukorral és a liszttel simára keverem, majd a tojást, sót és sütőport is hozzáadom. Alaposan kikeverem. A reszelt csokoládét és a diót-mazsolát a tésztába forgatom, ezután a masszát a kikent formába simítom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, de a lángot 10 perc múlva gyengébbre csavarom. 30-40 percig sütöm. Mielőtt kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e, vagyis egy hurkapálcát vagy tűt beleszúrok. Ha már nem ragad rá a tésztából, elkészült. Még melegen deszkára borítom, de csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll. |
Rákóczi túrós
Hozzávalók:
60 dkg liszt
40 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 kg túró
8 db tojás
30 dkg cukor
sárgabarcklekvár
citromhéj
vaníliás cukor
|
Elkészítése: A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, majd 2 tojás sárgájával hidegen összegyúrjuk. 1 cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 180 fokon félig megsütjük. Közben összekeverjük a túrót, a cukrot, a hat tojás sárgáját, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A félig sült tésztára kenjük a baracklekvárt, majd arra a túrókrémet, és visszatoljuk a sütőbe. Amikor majdnem kész, a tetejére simítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, és 120-140 fokon 15 percig sütjük még.
Anyukám nagyon finomra sütötte!
|
Csigarétes
2 réteslap,
20 dkg darált dió,
5 dkg mazsola,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,
reszelt citromhéj
|
A vajat felolvasztjuk, a mazsolát meleg vízbe áztatjuk. A réteslapokat olvasztott vajjal megkenjük és egymásra helyezzük. A széleknél 2-2 cm-t kihagyunk, a többi részre egyenletesen elosztjuk a darált diót, a lecsöpögtetett mazsolát, a cukrot és a reszelt citromhéjat. olvasztott vajjal meglocsoljuk és a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd csiga alakban összetekerjük. Tepsibe fektetjük, vajjal meglocsoljuk és pirosra sütjük.
Más töltelékkel is nagyon finom!!!
|
Csokis-habos fánk
Hozzávalók:
3 dl víz
10 dkg margarin
csipet só
15 dkg liszt
5 tojás
7 dl tejszín
cukor
3 csomag habfixáló
1,5 liter tej
2 csomag csokis pudingpor
2 tábla étcsokoládé
6 evőkanál cukor
|
Elkészítés:
Képviselőfánk: A vizet felforraljuk egy csipet sóval és a margarinnal. Apránként hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük a tűzön, amíg az edény falától elválik. A tűzről levéve robotgéppel hozzákeverjük egyenként a tojásokat. A tepsibe (távolságot hagyva) nagyobb mogyorónyi halmokat teszünk, és forró (180 fokos) sütőben világosra sütjük őket.
Töltelék: ízlés szerint cukrozott, keményre vert tejszínhab (habfixet is tegyünk bele). A teljes adaghoz kb. 7 dl tejszín kell, de a fánkokat fagyaszthatjuk is, ha kisebb adagot akarunk csak készíteni.
Csokis öntet: A tejet felforraljuk úgy, hogy a két tábla étcsokit beletördeljük. Két csomag csokis pudingport 6 evőkanál cukorral együtt felfőzünk a tejben. (Jóval hígabbnak kell lennie, mint a hagyományos pudingnak.) Az öntet mennyisége szintén a teljes adagra elég.
A kisült, kihűlt fánkokat injekciós fecskendő (50 ml-es fecsit használj!) segítségével megtöltjük a tejszínhabbal, és egy lapos jénai tálban elrendezzük. A kihűlt csokis öntettel az egészet leöntjük.
|
Jojó
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg cukor
15 dkg zsír
2 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kakaó (nem cukrozott)
+ lekvár
|
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrom, kicsit pihentetem. A cipót két részre osztom, az egyik feléhez hozzágyúrom a kakaót. Mindkét cipót lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtom, kiszaggatom. A kekszeket sütőpapíron vagy vajazott-lisztezett tepsiben kisütöm. Ha kihűlt, egy barna és egy fehér korongot barack vagy bármilyen lekvárral összeragasztok. Akkor a legjobb, ha egy éjszakát de legalább pár órát fémdobozban pihen.
Kekszes almás
Hozzávalók:
1 kg alma,
8 dl víz,
20 dkg cukor,
3 csomag vaníliás pudingpor,
kb. 50 dkg szögletes háztartási keksz
Csokimázhoz:
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukor
7-8 evőkanál víz
5 dkg margarin
|
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, 5 dl vízben megfőzzük a cukorral. A pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, sűrűre főzzük. Egy tepsit kirakunk a keksz felével, a langyos krémet rákenjük. Befedjük a maradék keksszel, a tetejérre csokimázat rakunk. A csokimázhoz a kakaóport, a cukrot a vízzel felfőzzük, tűzről levéve belekeverjük a margarint.
|
Almás omlett
Hozzávalók:
6 tojás,
2 alma,
0,5 dl habtejszín,
2 evőkanál kristálycukor,
8 dkg vaj,
1 fél citrom héja,
sima vagy fahéjas porcukor
|
Elkészítés: A tojásokat üssük egy tálba, szórjuk rá a két kanál cukrot és verjük fel habverővel vagy géppel. Öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük tovább egy fél percig. A meghámozott almát vágjuk 2-3 mm-es szeletekre, közben csepegtessünk rá citromot, hogy ne barnuljon meg. Egy közepes méretű teflon serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és ebben pároljuk meg az almát. Öntsük hozzá a tojásokat, a tüzet vegyük kisebbre. Keverés és rázás nélkül süssük addig, amíg elválik a serpenyő falától, mint egy vastag palacsinta. Néhány percre fedjük le, hogy a teteje is összeálljon. Egy tányér segítségével fordítsuk meg, majd a tányérról csúsztassuk vissza a serpenyőbe. Süssük pár percig, majd tegyük lapos tányérra. A tetejére szórjunk sima vagy fahéjas porcukrot.
|
Bögresüti
Hozzávalók:
2 dl kefír
liszt
cukor
olaj
2 egész tojás
1 káváskanál sütőpor
citromhéj
idénygyümölcs
|
Elkészítés: Azért könnyű, mert nem kell mérni a hozzávalókat. A kefíres pohár a mérce. Az 1 pohár kefírhez adunk 2 pohár lisztet, 1 1/2 pohár cukrot és 1/2 pohár olajat. Ezután 2 egész tojást keverünk bele, majd a sütőport és a citromhéját. Jól összekeverjük, beleöntjük egy előre kivajazott és kimorzsázott tepsibe. A végén pedig megszórjuk a tetejét bármilyen gyümölccsel (idényfüggő). Kb.15-20 perc alatt megsül és nagyon finom!
|
Almás-kekszes süti
Hozzávalók:
2 csomag háztartási keksz
1 kg reszelt alma
6 dl + 3 dl víz
30 dkg cukor
3 csomag vaniliáspudingpor
|
Elkészítés: Az egyik csomag háztartási kekszet lerakom a tepsi aljára. 1 kg reszelt almát 6 dl vízzel és 30 dkg cukorral megfőzök. A 3 csomag pudingot kikeverem 3 dl vízzel, összekeverem az almával, sűrűre főzöm. Beleteszem a tepsibe, majd rárakom a másik csomag kekszet. A tetejére lehet csokimázat tenni, de anélkül is finom!!
|
Almás palacsintalepény
Hozzávalók: 1 pohár liszt, 1 tojás, 1 pohár tej, 4 alma, kevés vaj, fahéj, cukor ízlés szerint
|
Elkészítés: Hámozzuk meg az almát, vágjuk cikkekre. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, tegyük bele az almát, hintsük meg cukorral, és pároljuk 5-10 percig. Készítsünk a többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát, öntsük az almára. Amikor az egyik fele megsült, csúsztassuk a lepényt egy tálra, majd a sületlen felével borítsuk vissza a serpenyőben és süssük készre. Szórjuk meg fahéjas cukorral. Azonnal tálaljuk.
| Almás krémes
A tésztához másfél kg alma,
20 dkg liszt,
18 dkg porcukor,
8 tojás,
8 evőkanál víz,
1 evőkanál kakaópor,
fél zacskó sütőpor,
a krémhez fél liter tej,
25 dkg margarin,
18 dkg porcukor,
2 zacskó vaníliás pudingpor,
1 tábla tortabevonó,
csipetnyi só.
|
Közepes méretű tepsit alufóliával kibélelünk, és a meghámozott, kicsumázott almát szorosan egymás mellé szeleteljük. A tojássárgákat a porcukorral és a vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport meg a tojásfehérjékből vert habot. Felét az almára simítjuk, majd a megmaradt tésztamasszához hozzákeverjük a kakaóport. Ezt rákenjük a sárga rétegre. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Miközben sül, a tejben megfőzzük a pudingot (cukor nélkül). Míg a puding hűl, a margarint cukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudingot hozzáadjuk. A már kihűlt süteményről lehúzzuk az alufóliát, és a krémet az alma tetejére kenjük. Végül olvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét. A sütemény érdekessége, hogy süléskor alul lévő alma kerül felülre, rá pedig a krém és csokoládémáz. |
|
|