Magyaros telek
Birkaprklt
Hozzvalk:
1-1,5 kg birkahs,
15 dkg zsr vagy olaj,
3 fej vrshagyma,
2 zldpaprika,
1 paradicsom,
s,
pirospaprika,
cseresznyepaprika,
vrsbor
|
Elksztse: A hst megmossuk, a faggys rszt eltvoltjuk, majd felkockzzuk. A vrshagymt felkockzzuk, s a zsron vagy olajon vegesre proljuk. Lehzzuk a tzrl, megszrjuk pirospaprikval, beletesszk a felkockzott hst, sszekeverjk, majd felntjk kevs vzzel vagy zls szerint vrsborral, zls szerint megszzuk. Hozzadjuk a felkockzott paradicsomot s zldpaprikt, esetleg egy kevs cseresznyepaprikt, s lass tzn fzzk. Ha szksges, az elprolgott vizet ptoljuk. Ss vzben ftt burgonyval tlaljuk.
|
Dunai halszl
Hozzvalk:
1 db egykils ponty,
egy nagy fej vrshagyma (csak tavalyi j)
kt evkanl pirospaprika,
s,
vz
ha nagyobb mennyisget akarsz, ennek a tbbszrst vedd, de mindig kb. egy kils legyen a hal
|
Elkszts: Fontos az elkszts, a fzs mr gyorsan megy. A pontyot tisztts utn be kell irdalni, ezutn kt ujjnyi vastag szeletekre vgni. Kt rra hagyd llni hideg helyen beszva. A hagymt nagyon aprra kell fevgni (nem reszelni). Rtegesen rakd le a bogrcsba vagy a fazkba, s annyi vzzel ntsd fel, amennyi jl ellepi. Szd meg, s ers lngon forrald fel. A paprika felt amikor felforrt, a msik felt kzvetlenl az elkszlte utn tedd bele. 25 perc alatt nagyon ers lngon fzve kszen is van. Csak akkor lesz finom, ha fzs kzben majdnem kiugrik a bogrcsbl.
|
Bakonyi csirkecomb
Hozzvalk 4 szemlyre:
4 csirkecomb
1 nagy fej hagyma
25 dkg sampinyon gomba
1 zldpaprika
4 evkanl olaj
2 evkanl liszt
1 kvskanl pirospaprika
1 evkanl paradicsompr
1 dl szraz fehrbor
2+1 dl tejfl
|
Elkszts: A csirkecombokat lebltjk, lecsepegtetjk, bedrzsljk sval s borssal. A hagymt meghmozzuk, s finomra vgjuk. A gombt megtiszttjuk, nem tl vkonyan felszeleteljk. A zldpaprikt lebltjk, kicsumzzuk, s felkarikzzuk. Elkszts: Nagyobb-mlyebb serpenyben felforrstjuk az olajat. A csirkecombokat megszrjuk liszttel, s mindkt oldalukon hirtelen megkapatjuk az olajban, majd kiszedjk a serpenybl. A zsiradkban megfonnyasztjuk a hagymt, lehzzuk a tzrl, elkeverjk a pirospaprikval s a paradicsomprvel, rdobjuk a gombt s a zldpaprikt, aztn felntjk fl dl vzzel s a borral. Jl sszeforraljuk, majd beletesszk a hst, s fed alatt, olykor megrzogatva puhra proljuk. A csirkecombokat kiss flrehzzuk az ednyben, a mrtsban elkevernk 2 dl tejflt, zls szerint utnaszzuk, borsozzuk, majd sszeforraljuk. Tetejt megntzzk 1 dl tejfllel, s forrn tlaljuk. Vgott snidlinggel vagy petrezselyemmel dsztjk.
|
Cignypecsenye
Hozzvalk:
sertskaraj kicsontozva
fokhagymakrm
liszt
pirospaprika
burgonya
olaj
|
Elkszts: A hst kicsit kikloffoljuk, mindkt oldalt megkenjk a fokhagyma krmmel. VIGYZAT A FOKHAGYMA KRM SS, NEM KELL KLN SZNI! Egy tlba egymsra rakjuk, s sszerleljk. Msnap papriks lisztben megforgatjuk, olajban megstjk. Ftt burgonyval s tatzikivel tlaljuk.
|
Cignypecsenye flis burgonyval
Hozzvalk 4 szemlyre:
8 szelet sertstarja
A pclhez:
1/2 dl olaj
1/2 dl vrsbor
1 kvskanl fokhagyms pcfszer
1 kvskanl rlt rozmaring
1 kvskanl majornna
1 kvskanl rlt vegyes bors
|
Elkszts: A tarjaszeleteket megmossuk, leszrtjuk, kiss kiverjk s flretesszk. A pclhozzvalkat sszekeverjk. A hsszeleteket egyenknt bekenjk a pclvel, s tlba rakjuk. Betesszk a htbe, s msnapig rleljk.
Elkszts: Sts eltt fl rval kivesszk a htbbl a hst. Lecsurgatjuk a pclevet, s forr serpenyben a hsok mindkt oldalt kb. 6-8 perc alatt szp pirosra stjk. Fliban slt burgonyval, saltkkal tlaljuk.
|
Cslkegytl
Hozzvalk:
2 kisebb brs cslk (lehet fstlt is),
60 dkg burgonya,
2 dl tejfl,
2 fej vrshagyma,
s,
bors,
1 mokkskanl szerecsendi
|
Elkszts: A cslkhst darabokra vgjuk, s kuktban - bettre tve - megszzuk. Alntnk 1,5 dl vizet, s a kukta jelzstl szmtva 30 percig fzzk. Kzben nyers burgonyt hmozunk, s kis hasbokra vgjuk, a hagymt pedig felkarikzzuk. Mly tzll tlba egy sor burgonyt rakunk, ezt megszzuk, meghintjk szerecsendival. Erre hagymakarika kerl, ezt szintn fszerezzk, majd a burgonyt, hagymt addig rtegezzk, mg elfogy. Ha a hs megftt, kivesszk a kuktbl, s brs felvel felfel bebortjuk vele a burgonyt. A cslklt sszekeverjk a tejfllel, s az teltre ntjk. A tlat lefedjk, s 25 percig nagy lngon stjk, majd a fedt levve pirosra stjk.
|
Gombapapriks
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg gomba
1 nagy fej vrshagyma
2 zldpaprika
6 evkanl olaj
2 evkanl telzest
1 teskanl des-nemes pirospaprika
2 dl tejfl
1 dl tejszn
2 evkanl liszt
|
Elkszts: A gombt megtiszttjuk, megmossuk, s szeletekre vgjuk. A hagymt meghmozzuk, s finomra aprtjuk. A zldpaprikt megmossuk, kicsumzzuk, s a hst apr kockkra vgjuk. Elkszts: Az olajat lbasban felmelegtjk, hozzadjuk a finomra vgott hagymt, s vilgosra pirtjuk. Beletesszk a gombt s a zldpaprikt. Megszrjuk az telzestvel, rlt borssal, meghintjk a pirospaprikval, s kb. 30 perc alatt lass tzn, lefedve rvid lre proljuk. A tejflt sszekeverjk a tejsznnel, majd simra keverjk a liszttel, s a ksz gombhoz adjuk. sszekeverjk, s mg egyszer jl felforraljuk. Galuskval, vagy tsztval tlaljuk.
|
Hagyms aprpecsenye
Hozzvalk 4 szemlyre:
60 dkg sertstarja
1 fej vrshagyma
1 kg burgonya
3 evkanl olaj+bven a stshez
1 evkanl flekken fszerkeverk
|
Elkszts: A hst megmossuk, szrazra trljk s kb. 2x2 cm-es kockkra vgjuk. A hagymt megtiszttjuk, s aprra vgjuk. A burgonyt meghmozzuk, megmossuk, s kb. akkora kockra vgjuk, mint a hs.
Elkszts: Serpenyben 3 evkanl olajat forrstunk, beletesszk a hst, s kevergetve nagy lngon minden oldalt aranysrgra pirtjuk. Hozzadjuk a hagymt, s kisebb lngon kevergetve egytt pirtjuk, vigyzva, hogy a hagyma ne gjen meg. Megszrjuk a flekken fszerkeverkkel, kevs sval, borssal, felntjk egy kevs vzzel. Fed alatt kb. 40 perc alatt puhra proljuk, majd fed nlkl zsrjra stjk. A burgonyt b olajban kistjk, vatosan sszeforgatjuk a hssal. Vegyes saltval vagy savanysggal, azonnal forrn tlaljuk.
|
Palcleves
60 dkg birkahs
1 nagy fej vrshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg zldbab
2 burgonya
1 csokor petrezselyem
3 evkanl olaj
1 kvskanl pirospaprika
1 mokkskanl rlt kmny
1 babrlevl
1 evkanl liszt
2 dl tejfl
|
Elkszts: A birkahst megmossuk, konyhai paprtrlvel szrazra trljk, s kockra vgjuk. A hagymt, a fokhagymt megtiszttjuk, aprra vgjuk. A zldbabot megtiszttjuk, 2-3 cm-es darabkkra felaprtjuk, megmossuk. A burgonyt megtiszttjuk, megmossuk, s kockra vgjuk. A petrezselymet megmossuk, s felaprtjuk. Elkszts: Az olajat fazkban felforrstjuk, beletesszk a hagymt, s vegesre proljuk. Hozztesszk a kockra vgott hst, rvid ideig pirtjuk, megszrjuk pirospaprikval, hozzadjuk a fokhagymt, megszzuk, borsozzuk, meghintjk az rlt kmnnyel, beletesszk a babrlevelet, felntjk kb. 1 s fl liter vzzel, s lefedve flpuhra fzzk. A flig megpuhult hshoz hozzadjuk a burgonyt, zldbabot, ismt lefedjk, s puhra fzzk. A tejflt simra keverjk a liszttel, behabarjuk vele a levest, s kb. 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel megszrva, forrn tlaljuk.
|
Rakott krumpli
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg kzepes szem krumpli
6 tojs
10 dkg fstlt, papriks kolbsz
5 dl tejfl
2 tojssrgja
dinyi vaj/ margarin
10 dkg szeletelt, fstlt szalonna (bacon)
|
Elkszts: A krumplikat 10-15 percre beztatjuk hideg vzbe, majd alaposan megsikljuk s lebltjk. A tojsokat megmossuk. Elkszts: A krumplit annyi hideg vzzel ntjk fel, hogy bven ellepje. Hozzadunk 1 evkanl st (ettl zletesebb lesz), s a forrstl szmtott 20 percig, fed alatt, szeld tzn puhra fzzk. A tojsokat ersen ss, hideg vzben feltesszk fni, s a forrstl szmtott 8 percig fzzk, majd hideg vzbe mertve azonnal lehtjk. A krumpli all lentjk a vizet, mg melegen meghmozzuk, s hlni hagyjuk. A kihlt tojsokat ugyancsak meghmozzuk, elnegyedeljk vagy felkarikzzuk. A kolbszt meleg vzzel lebltjk (gy knnyen lehzhatjuk a hjt), azutn vkonyan felkarikzzuk. Elkeverjk a tejflben a tojssrgkat. A stt 200 C-ra (gzst 3. fokozat) elmelegtjk. A vajjal/margarinnal kikennk egy lapos tzlltlat, aljra karikzzuk a krumpli felt, kiss megszzuk, lazn sszekeverjk, s elsimtjuk. Arnyosan elosztva a tetejre rendezzk a tojst s a kolbszkarikkat, majd megkenjk a tejfl felvel. A maradk krumplit felkarikzzuk, s kiss egymsra cssztatva a tetejre rendezzk. Egyenletesen bevonjuk a maradk tejfllel, vgl a tetejre gndrtjk a szalonnaszeleteket. A stben addig stjk, amg a tejfl s a szalonna aranybarnra pirul (35-40 perc). Vegyes idnysaltval vagy ecetes savanysggal tlaljuk.
|
Rizses hs
Hozzvalk:
40 dkg vegyes zldsg (srgarpa, fehrrpa, karalb, zeller),
1 zldpaprika,
1 paradicsom,
1 kis fej hagyma,
40 dkg pulyka- vagy csirkemellfil,
2 evkanl olaj,
15 dkg zldbors (tiszttott),
2 gerezd fokhagyma,
30 dkg hossz szem rizs,
1 csokor petrezselyem,
1 evkanl vaj/ margarin
|
Elkszts:
1. A zldsgeket megtiszttjuk, megmossuk, s a zldpaprikval egytt kisebb kockkra vgjuk, illetve felkarikzzuk. A paradicsomot s a hagymt meghmozzuk, aprra felkockzzuk. A hst megmossuk, szrazra trlgetjk, s 3x3 cm-es kockkra vgjuk.
2. Az olajat felforrstjuk, rdobjuk a hst, 2-3 percig pirtjuk, majd kivesszk a serpenybl, s flretesszk. A zsiradkba dobjuk a hagymt, a zldsgeket, a zldpaprikt s a zldborst, nhny percig ers tzn pirtjuk. Hozzadjuk a paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymt, szzuk, borsozzuk, majd beletesszk az elsttt hst, s annyi vzzel ntjk fel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Fed alatt, mrskelt tzn majdnem puhra fzzk (15 perc).
3. A stt elmelegtjk 180 Celsius-fokra (gzst: 2. fokozat). Levvel egytt ttesszk a zldsges keverket egy mlyebb stednybe, hozzkeverjk a rizst, majd lefedjk, s 25 percig proljuk a stben. Flidben egyszer megkeverjk, ha szksges, kevs forr vizet ntnk al, s teljesen puhra proljuk.
4. A petrezselymet lebltjk, leveleit lecsipkedjk, s finomra vgjuk. Kivesszk a rizses hst a stbl, hozzadjuk a vajat/margarint s a petrezselymet, lazn sszekeverjk, s a stednyben tlaljuk.
Kszthetjk b lvel fztt csirkeszrnybl s mjbl, sertscombbl vagy felezett, zsenge csirkecombbl is, a zldsget pedig mindig a szezonnak megfelelen igazthatjuk hozz.
|
Resztelt mj
Hozzvalk 4 szemlyre:
80 dkg sertsmj
1 nagy fej vrshagyma
3 evkanl olaj
1 csapott evkanl pirospaprika
1 teskanl majornna
|
Elkszts: A sertsmjat megmossuk, konyhai paprtrlvel szrazra trljk, s vkony cskokra vgjuk. A hagymt megtiszttjuk, s vkonyan felszeleteljk.
Elkszts: Nagy serpenyben felforrstjuk az olajat, s halvny srgra pirtjuk benne a hagymt. Hozzadjuk a mjat, s lland forgats, kevers mellett 1-2 percig pirtjuk. Pirts kzben megszrjuk a pirospaprikval, a majornnval, rlt borssal, s kevergetve kszre pirtjuk, megszzuk. Azonnal tlaljuk. (A fele mennyisget flretesszk a mjpsttomhoz.) Ss vzben ftt burgonya illik hozz.
Tkfzelk
Hozzvalk:
1 darab kb. 1,2 kg-os tk (vagy 1 kg gyalult),
1 kis fej hagyma,
1 csokor kapor,
2 evkanl olaj,
3 evkanl citroml,
2 hsleveskocka,
4 evkanl liszt,
2 dl tej,
4 dl tejfl
|
Elkszts:
1. A tkt megmossuk, meghmozzuk, kettvgjuk, magjait kikaparjuk, hst legyaluljuk. A hagymt megtiszttjuk, aprra vgjuk. A kaprot lebltjk, szrazra rzzuk, sszevagdaljuk.
2. Az olajat felforrstjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymt s a kapor felt. Hozzadjuk a tkt, a citromlevet, a leveskockt, s felntjk 6 dl vzzel. Felforraljuk, s lass tzn, lefedve puhra proljuk. Ne fzzk tl, mert ppp mllik!
3. A lisztet simra keverjk a tejjel s 3 dl tejfllel, a tkhz adjuk, azaz behabarjuk a fzelket. sszeforraljuk, sval, ha nem elg savanyks, citromlvel (vagy ecettel) zestjk. Vgl belekeverjk a maradk kaprot.
4. Tlalskor meglocsoljuk a maradk tejfllel. Prkltet, slt hst, fasrtot knlhatunk hozz. Hidegen is finom.
|
Tlttt dagad
Hozzvalk:
80 dkg kicsontozott sertsdagad vagy borjszegy,
2 dl tej,
4 szikkadt zsmle,
2 fej hagyma,
20 dkg gomba,
1 nagy csokor petrezselyem,
5 dkg hsos fstlt szalonna,
1 evkanl vaj,
4 tojs,
4 evkanl olaj,
1 dl szraz fehrbor
|
Elkszts:
1. A hst vatosan, hogy ki ne lyukadjon, les, hegyes kssel felszrjuk (az esetleges lyukakat vkony crnval srn bevarrjuk. A kezdk krjk meg a hentest, hogy szrja fel a hst!
2. A tejet 2 dl meleg vzzel sszekeverjk, a zsmlkre ntjk. A hagymt meghmozzuk, finomra vgjuk. A gombt megtiszttjuk, felkockzzuk. A petrezselymet lebltjk, felaprtjuk. A szalonnt apr kockkra vgjuk.
3. A vajat felforrstjuk, megpirtjuk benne a szalonnt, rdobjuk a hagymt s a gombt, fed nlkl kb. 5 percig pirtjuk. Mly tlba tesszk, hagyjuk kiss kihlni. A stt elmelegtjk 220 fokra (gzst: 4. fokozat).
4. A zsmlket alaposan kinyomkodjuk, a tojsokkal, a petrezselyemmel egytt a hagyms gombhoz adjuk, zls szerint szzuk, borsozzuk, s jl sszedolgozzuk.
5. Nem tl szorosan megtltjk a masszval a hst, a nylst bevarrjuk, s stednybe fektetjk. Az olajat felforrstjuk, s a hsra ntjk. Betesszk a stbe, 5 percig pirtjuk, majd lekapcsolunk 180 fokra (gzst: 2. fokozat), a hsra ntjk a bort, s sajt levvel tbbszr meglocsolva kb. 50 percig stjk.
6. A hst deszkra tesszk, 10 percig pihentetjk, kihzzuk belle a crnkat, majd vkonyan felszeleteljk. Slt krumplival, burgonyaprvel, prolt rizzsel krtjk. Hidegen is finom.
| |
| |