
Hidegtlak
Prgai
sonkatekercs
Hozzvalk:
12 dkg prgai sonka
egyben,
1-2 g szrzeller,
5 retek,
2 ss uborka,
2 kanl majonz,
s,
rlt bors,
20 dkg szeletelt karavn
sajt,
1 csokor
metlhagyma
|
Elksztse: A prgai sonkt
vkony, 2 centinl nem hosszabb cskokra metljk. A megtiszttott zellert
megmossuk, kockkra vgjuk. A retket tisztts utn a lecspgtetett ss
uborkval egytt aprra daraboljuk, majd az gy elksztett hozzvalkat mly
tlba szrjuk s a majonzzel sszekeverjk. Megszzuk, megborsozzuk s a
sajtszeleteken elosztjuk. Egyenknt sszegngyljk s a metlhagymval
tktzve krben tlra rakjuk. Tlalsig htszekrnyben
tartjuk.
|
Mjkrmmel tlttt tojs
Hozzvalk: 6db tojs, 5 dkg kacsa-kenmjas, 2
evkanl tejfl, 1 evkanl mustr, s, rlt bors, aprra vgott
petrezselyemzld, 2-3 db piros retek
Elkszts:
A tojsokat kemnyre fzzk,
hideg vzben lehtjk, a hjt leszedjk, kettvgjuk. A srgjt kiemeljk,
villval sszetrjk, majd a tejfllel meg a mustrral simra keverjk.
Hozzadjuk a kenmjast, sval, rlt borssal s aprra vgott petrezselyemmel
zestjk. A jl kikevert mjas tltelket a fl tojsfehrjk regbe
halmozzuk, tetejt retekkarikkkal dsztjk s a megtlttt tojsokat
franciasaltra ltetjk. Htve knljuk.
Virslisalta
Hozzvalk:
4-5 virsli, 20 dkg krumpli, 20 dkg srgarpa, 20 dkg zldbors, 1 fej
vrshagyma, 1 dl majonz, 1 dl tejfl, TopMix, mustr, rlt bors,
s, fl citrom reszelt hja s leve
Elkszts: A
zldsgeket megtiszttjuk, megmossuk, 1 cm-es kockra vgjuk s annyi TopMixes
vzben, amennyi ellepi, feltesszk fni a kvetkez sorrendben: srgarpa,
krumpli, zldbors. (Akkor tesszk a vzbe a kvetkez zldsget, ha flig
megftt, ami mr benne van.) Ha a zldsgek megfttek, 1 percre a karikra
vgott virslit is beletesszk, aztn leszrjk, langyosra htjk s
sszekeverjk az apr kockra vgott, leszott hagymval. Rntjk a tejflt
s majonzt, elkeverjk, majd zestjk sval, borssal, citomlvel s
citromhjjal. Teljesen hidegen tlaljuk.
Tlttt
tojs
Az utols
frissts: 2006. augusztus 09. szerda 11:53
Az utols
frissts: 2006. mjus 10. szerda 13:05
Az utols
frissts: 2005. november 12. szombat 15:52
Az utols
frissts: 2005. november 07. htf 15:15
Hozzvalk 4 szemlyre:
6
tojs 30 dkg
franciasalta, 1 kis fej vrshagyma reszelve s, mustr, piros arany,
ketchup, zselatin
|
Elkszts:
A tojsokat alaposan, meleg vzzel
megmossuk s kevs sval feltesszk fni. Hat percig forraljuk, majd lehtjk,
megpucoljuk s hosszban ktfel vgjuk, srgjt egy tlba kiszedjk, a
tojsokat pedig elhelyezzk a franciasalta tetejn.
A tojssrgs tlba
beletesszk a reszelt hagymt s zls szerinti mennyisgben a fszereket,
villval ttrjk, sszekeverjk, s ha zvel meg vagyunk elgedve, a tojsokra
halmozzuk, majd betesszk a htbe. A tltelket is zls szerint
varilhatjuk; darlt hs vagy sonka, kolbszkrm, szardellapaszta tehet bele,
zesthetjk kevs reszelt tormval, rlt gymbrrel, szerecsendival, aprra
vgott petrezselyemmel. Lnyeg, hogy finom legyen.
Egy dl vzbe
beletesznk 2-3 kvskanl zselatint, s folyamatos kevergets mellett majdnem
forrsig hevtjk, de vigyzunk, nehogy felforrjon. Ekkor lehtjk, s ha mr
ktni kezd, vkonyan lecsurgatjuk vele a tlttt tojsokat. Ettl szp csillog
lesz a fellet, de mg arra is j, hogy rgztjk ezzel a tltelket a tojson.
Tlalsig tartsuk a htben.
Dszthetjk petrezselyemmel, retekkel,
paradicsommal, uborkval. Sonka- vagy fehrpecsenye-szeleteket adjunk mell. Nem
csak szp, de finom
is.
|
|