
Krumplis telek
Glit
kedvence
Hozzvalk:
burgonya,
vaj,
s,
bors,
reszelt sajt,
fstlt szalonna
|
Elkszts: A kzepes mret burgonykat meghmozzuk s bevagdaljuk gy,
hogy a burgonya egyben maradjon. Egy tzll ednyt kivajazunk s belelltjuk a
burgonykat. A rsekbe vajat morzsolunk s szalonna szeletkket rakunk. Mikor
majdnem megslt, rtesszk a reszelt sajtot, s addig stjk, mg
rolvad.
Megjegyzs: Zldsaltval vagy savanysggal tlaljuk.
Szalonna nlkl kivl kret hsok mell.
Krumplitallrok
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg burgonya
2 tojs
2-3 evkanl liszt
olaj a stshez
|
Elkszts: A burgonyt nyersen megtiszttjuk,
megmossuk, lecsepegtetjk, s tlba reszeljk.
Elkszts: A reszelt
burgonyhoz keverjk a tojsokat, a lisztet, megszzuk, borsozzuk. Serpenyben
olajat forrstunk. A burgonyamasszt evkanl segtsgvel az olajba tesszk, a
kanl htval lepnyekk simtjuk. Mindkt oldalt kb. 5-5 percig szp arany
barnra stjk. Paprszalvtra szedjk, hogy a felesleges zsiradkot leitassuk.
Forrn tlaljuk.
|
Hagyms-krumplis
pogcsa
Hozzvalk:
1/4 kg burgonya
1/4 kg liszt
1/4 kg
margarin
1 kocka leszt
1 dl tej
pici cukor
2 fej hagyma
+ zls szerint fokhagyma, szalonna, bacon
1 tojs megkenni
|
Elkszts: A krumplit megmosom,
hjban megfzm, meghmozom. Az lesztt a tejben pici cukorral felfuttatom
(lehet mlyhttt, kiengedett leszt is, nem kell felttlenl friss!). A
lisztbe keverek 2 teskanl st, belegyrom a vajat, s a megpirtott hagymt,
fokhagymt s apr szalonnakockkat. Hozzkeverem a felfuttatott lesztt, az
sszetrt krumplit (de csak kihls utn, hogy a vaj ne olvadjon meg). Kb. 5-10
percnyi gyrs utn gombcc formzom, lisztel megszrom s meleg helyen 1 rt
kelesztem. Ezutn kinyjtom, 4x-5x sszehajtom 4 rtegben, kzben jra nyjtom,
majd kb. 1 cm magas pogcskat szaggatok belle, zsrozott-lisztezett tepsire
tve tojssal megkenem a tetejt, s kzepes lngon gynyr aranysrgra stm.
Ebbl a mennyisgbl 2 gztepsi pogcsa lesz, 3-5 napig is elll anlkl, hogy
megkemnyedne vagy kiszradna.
Megjegyzs: Tkletes esti
krtyzshoz, srkorcsolynak vagy tipikus ni traccspartira kalriaemelshez
|
Tcsni
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg burgonya
2 tojs
2-3 evkanl liszt
olaj a stshez
|
Elkszts: A burgonyt nyersen megtiszttjuk,
megmossuk, lecsepegtetjk, s lereszeljk.
Elkszts: A reszelt
burgonyhoz adjuk a tojsokat, a lisztet, megszzuk, borsozzuk, s jl
sszekeverjk. Serpenyben olajat forrstunk. A burgonyamasszt evkanl
segtsgvel az olajba tesszk, a kanl htval lepnyekk simtjuk. Mindkt
oldalt kb. 5-5 percig szp arany barnra stjk. Paprszalvtra szedjk, hogy
a felesleges zsiradkot leitassuk. Forrn tlaljuk, mert csak gy igazn
finom. Megkenhetjk fokhagymval, vagy adhatunk mell tejflt, vagy akr
mindkettt, ha valaki szereti.
|
Tepsis vendgvr
Hozzvalk:
1 csomag csirkeszrny (lehet comb is)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
Fl kg burgonya
2 dl olaj
telzest
Pirospaprika
|
Elkszts: A hst megmossuk,
megtiszttjuk. A hagymt s a fokhagymt meghmozzuk, aprra vgjuk. A burgonyt
meghmozzuk, megmossuk, s hossz hasbokra vgjuk. Elkszts: Kzepes
nagysg tepsit kikennk az olajjal. Elosztjuk benne a hst, rrakjuk a
burgonyt. Egyenletesen rszrjuk a hagymkat, s sval, borssal, telzestvel
fszerezzk. Alntnk 1-2 dl vizet, vgl megszrjuk a pirospaprikval (zls
szerint). Forr stbe toljuk, s lass tzn kb. 2 rt stjk. Vegyes vgott
savanysgot knlunk hozz. Vendgek rkezse eltt elkszthet, vasrnapi
ebdnek is kitn.
|
Fszeres
burgonyalepny
80 dkg burgonya,
1 liter kefir,
30 dkg teljes kirls bzaliszt,
s,
fokhagyma,
petrezselyem
|
A megtiszttott burgonyt lereszeljk,
hozzkeverjk a lisztet s a kefirt. zestjk sval, zls szerint
fokhagymval, finomra vgott zldpetrezselyemmel. Az gy elksztett burgonyt
egy margarinnal kikent tepsibe ntjk s stben szp pirosra stjk. Kockra
vgva kretknt, vagy nll telknt is
tlalhatjuk. |
Burgonys
palacsinta
10 dkg liszt,
1 tojs,
50 dkg burgonya,
1 dl tejfl,
1 kis fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
olaj,
s,
frissen rlt bors
|
A meghmozott burgonyt s hagymt finomra
reszeljk. sszekeverjk a liszttel s a tojssal. Sval, borssal erteljesen
zestjk. A palacsintatsztt 20 percig llni hagyjuk. A tsztbl a szoksos
mdon, kevs, megforrstott olajon palacsintkat stnk. Zzott fokhagymval s
sval fszerezett tejflt knlunk mell. |
Burgonys lngos
50 dkg liszt,
25 dkg ftt burgonya,
2 dkg leszt,
1,5 dl tej,
csipetnyi cukor,
s,
olaj
|
1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az
lesztt. belekevernk 5 dkg lisztet s kovszt ksztnk. A ftt burgonyt
szitn ttrjk s sszekeverjk a maradk liszttel. Hozzadjuk a kovszt s a
maradk tejet, kevs st. A tsztt legalbb 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen,
letakarva hromszorosra kelesztjk. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, pohrral
kiszaggatjuk, majd a krket kzzel jl kinyjtjuk. B, forr olajban kistjk,
a zsiradkot lecspgtetjk. Tetszs szerint zzott fokhagymval, vagy
tejfllel, reszelt sajttal megrakva fogyasztjuk. |
|
|